Cutremurul imobiliar din România se simte la construcții. S-au prăbușit cu 20% în toată țara, iar viitorul nu sună mai bine

de: Alexandru Puiu
27 08. 2024

Sectorul construcțiilor, considerat de mulți economiști ca fiind un pilon esențial pentru susținerea economiei românești, a suferit o lovitură dură în prima jumătate a acestui an. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), construcțiile rezidențiale au înregistrat o scădere de 22% la nivel național, o prăbușire care reflectă provocările majore cu care se confruntă acest sector. Această scădere abruptă poate avea consecințe de lungă durată asupra economiei, iar perspectivele pentru viitorul apropiat nu par deloc optimiste.

Dobânzile mari au frânat piața imobiliară

Unul dintre principalii factori care au contribuit la declinul pieței construcțiilor rezidențiale este creșterea semnificativă a dobânzilor, care a redus apetitul consumatorilor pentru achiziționarea de locuințe. Potrivit lui Adrian Codirlaşu, vicepreședintele CFA România, această situație a avut un efect de domino asupra întregului sector imobiliar, determinându-i pe dezvoltatori să încetinească ritmul investițiilor și să amâne sau chiar să renunțe la proiectele rezidențiale planificate.

„Am avut o perioadă cu dobânzi foarte ridicate. S-a văzut această perioadă şi în scăderea numărului de tranzacţii pe piaţa imobiliară, deci interes mai mic de a cumpăra locuinţe. De aici a venit replierea dezvoltatorilor, în sensul că au redus investiţiile în astfel de ansambluri rezidenţiale”, a explicat Codirlaşu în cadrul unei emisiuni la ZF Live.

Scăderea cererii pentru locuințe, combinată cu costurile ridicate ale creditării, a determinat o încetinire semnificativă a activității în sectorul construcțiilor. Mulți dezvoltatori au fost nevoiți să își regândească strategiile, concentrându-se mai degrabă pe finalizarea proiectelor deja începute decât pe inițierea unor noi investiții.

Perspective pentru 2025: un posibil reviriment?

În ciuda acestei scăderi dramatice, analiștii rămân optimiști în privința viitorului pe termen mediu al pieței imobiliare din România. Potrivit acestora, situația ar putea începe să se îmbunătățească începând cu 2025, odată cu așteptata scădere a dobânzilor. O reducere semnificativă a ratelor dobânzilor ar putea revigora interesul consumatorilor pentru creditele ipotecare și, implicit, pentru achiziționarea de locuințe.

„Cred că va porni totul natural începând de anul viitor, pentru că vom avea dobânzi mult mai mici şi automat capacitate mult mai mare de împrumut a populaţiei să ia un credit ipotecar. Odată ce vor scădea ratele de dobândă, eu cred că vom vedea un interes mare pe piaţa imobiliară”, a adăugat Codirlaşu.

Totuși, până la acest posibil reviriment, sectorul construcțiilor va continua să se confrunte cu provocări semnificative. Dezvoltatorii vor trebui să navigheze printr-un mediu economic incert, marcat de costuri ridicate și o cerere fluctuantă, în timp ce consumatorii vor fi nevoiți să-și gestioneze bugetele cu atenție, în fața unor rate de dobândă care rămân încă ridicate.

Prăbușirea sectorului construcțiilor rezidențiale din România reprezintă un semnal de alarmă pentru economie, reflectând impactul negativ al dobânzilor mari și al scăderii cererii de pe piața imobiliară. Deși există speranțe pentru o redresare începând cu 2025, când se preconizează că dobânzile vor scădea, rămâne de văzut cât de repede și în ce măsură acest sector va reuși să-și recapete vitalitatea.

Pentru moment, atât dezvoltatorii, cât și consumatorii trebuie să fie pregătiți să facă față unei perioade dificile, în care planificarea financiară și ajustarea așteptărilor vor fi esențiale. Viitorul sectorului construcțiilor depinde în mare măsură de evoluția condițiilor economice și de capacitatea tuturor părților implicate de a se adapta la noile realități ale pieței, conform ZF.ro.